top of page

Hartcoherentie (HRV)

HARTCOHERENTIE / HARTSLAGVARIABILITEIT

Er is veel bewijs voor biofeedback van de hartslagvariabiliteit (HRV) voor een verscheidenheid aan veel voorkomende aandoeningen en om prestaties te verbeteren (Lehrer & Gevirtz, 2014). Mensen met een hogere variabiliteit van de hartslag zijn gezonder en veerkrachtiger, zowel fysiek als emotioneel. Omgekeerd, personen die emotioneel ziek, ouder of minder aerobisch fit zijn, hebben een lage HRV (Lehrer & Gevirtz, 2014).

Hartslagvariabiliteit verwijst naar de willekeurige en ritmische variaties op de tijd tussen hartslagen. De tijd tussen elke hartslag staat bekend als het R-R interval, wat een fysiologisch verschijnsel is dat bekend staat als hartslag variabiliteit (HRV).

De variabiliteit van de hartslag in synchroniciteit met de ademhaling staat bekend als respiratoire sinus aritmie (RSA). Tijdens het inademen stijgt de hartslag, en tijdens het uitademen daalt de hartslag (Russo, Santarelli & O'Roarke, 2017).

Neem contact op om een programma samen te stellen om uw gezondheid en prestaties te verbeteren via het formulier onderaan deze pagina. 

Verbeter uw ademhaling om uw levenskwaliteit en sportieve prestaties te verbeteren met behulp van een professionele ademhalingscoach.

 

'Take a Breath'.

bottom of page